奥田 延幸

領 域 名  園芸科学

教員氏名   奥田 延幸

研究分野 蔬菜園芸学

研究キーワード:野菜,発育制御,美容と健康,環境,食料,優良系統

最近の研究課題

1.高温条件下におけるレタスの形態形成制御

レタスは高温条件で花芽が形成され,茎が伸長する。このため,近年の温暖化によりレタスは形態的にも商品価値が著しく低下している。そこで,近未来の環境変動に対応したレタスの形態形成の制御について取り組んでいる。

2.アスパラガスの生態学的特性  

 西南暖地でのグリーンアスパラガスの一般的な生産量は春から秋にかけて多く,気温の低下する10月から2月にかけては著しく減少するため,周年生産はできていない。また,改植時に次作の生育が抑制される現象がみられる。そこで,低温期における萌芽促進および次作の生育抑制の軽減を目指した技術開発について進めている。

3 . 高機能性野菜の生産技術開発

 栽培環境の違いで野菜の品質が大きく異なることが明らかになり,近年注目されている野菜の機能性成分を増やす条件や,逆に健康を阻害するといわれている物質を減らす条件を究明している。

4.アブラナ科野菜の発育制御並びに優良系統の育成

 アブラナ科Brassica属のブロッコリーやナバナなどは蕾や花茎を利用する花菜類で,一般に緑黄色蔬菜で栄養価が高く,近年になって消費が増加する傾向にある。しかし,これら花菜類は収穫対象である蕾や花らいの形成に一定期間の低温が必要であるが,近年の温暖化条件では安定した低温が得られず栽培不適期の拡大が問題となっている。そこで,これを解決するために,ブロッコリーなどと比較して生育が速いBrassica属のカイランやサイシンに注目し,発育制御と優良系統の育成に取り組んでいる。

代表的な研究業績

Okuda,N. et al. (2017) Effects of end of day lighting after night chilling treatment on the growth and development of lettuce. Environmental Control in Biology,55,7-11.

Okuda, N. et al. (2015) Effect of glutathione blended fertilizer on the growth and development of garlic.Hort. Res.(Japan) 14 (SUPPL.2).483.

Okuda,N. et al. (2014) Effect of end-of-day light irradiation using LED light sources on the growth of lettuce under a high temperature. Environmental Control in Biology,52,73-77.

奥田延幸ら(2012)竹炭を利用したアスパラガスによる生育阻害の軽減,園芸学研究 11,別冊(2),463.

奥田延幸ら(2011)サイシンの花芽形成に及ぼすグルタチオン処理の影響,園芸学研究 10,別冊(2),478.

奥田延幸 (2009) 熱帯に適応したBrassica属カイランの花芽および種子形成に関する研究,熱帯農業研究 2, 52-55.

Research Area: Horticultural Science 
Research Specialization: Vegetable Crop Science 
Name: OKUDA, Nobuyuki

Keywords:vegetable crops, growth and development regulation,

raising of superior strain

Recent Research

1. Morphogenetic control of the lettuce under the high temperature condition

 On the high temperature condition, a lettuce forms a  flower buds  and elongates a stem. Therefore, the morphological product value of the lettuce decrease remarkably by global warming. We study the morphogenetic control technology of  the lettuce under the high temperature condition to resist global warming.

2. Ecological characteristic of a asparagus

 In West Japan, a asparagus is harvested from spring to the autumn, we cannot harvest a asparagus spears from October to February . Furthermore one major problem of the asparagus cultivation is the asparagus decline. In our laboratory, it is studied the reduction of asparagus growth in the low temperature period  and measures for the asparagus decline.

3. Production of high functional vegetables 

 The quality of vegetables greatly varies according to an environmental condition. We study the cultivation condition to produce high functional vegetables which attract attention.

4. Raising of superior strain of Brassica vegetable

 Generally,  the flower vegetable has high nutritive value, and these consumptions increase. We study raising of superior strain of Brassica flower vegetables.

Publications

Okuda,N. et al. (2017) Effects of end of day lighting after night chilling treatment on the growth and development of lettuce. Environmental Control in Biology, 55,7-11.

Okuda, N. et al. (2015) Effect of glutathione blended fertilizer on the growth and development of garlic.Hort. Res.(Japan) 14 (SUPPL.2).483.

Okuda,N. et al. (2014) Effect of end-of-day light irradiation using LED light sources on the growth of lettuce under a high temperature. Environmental Control in Biology, 52,73-77.

Okuda,N. et al. (2014) Effects of end-of-day irradiation after short-day and night-cooling treatment on the growth and development of lettuce. The International Conference on Plant Factory 2014, abstract p.30. Kyoto, Japan

Okuda,N. et al. (2012) Effects of bamboo charcoal to  reduce growth inhibition caused asparagus,Hort. Res.(Japan) 11,(Suppl.2) , 463.

Okuda,N. et al. (2011) Effects of glutathione application on the flower bud formation of choy sum,Hort. Res.(Japan) 10(Suppl.2) ,478.

Okuda,N. et al. (2009) Studies on flower bud and seed formation of Chinese kale: a Brassica adjusted in the tropics,Research for  tropical Agriculture 2, 52-55.

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