小型で美味しいキウイフルーツ「さぬきキウイっこ」の開発 Superior Kiwifruit cultivar ‘Sanuki Kiwicco’introduced by breeding program

 香川大学農学部と香川県農業試験場が2006年から共同開発に取り組み、約8年間をかけて、栽培しやすく、小型で良食味という特徴をもつキウイフルーツ5品種を育成しました。品種名は「香川UPキ1号~5号」で種苗登録申請公表中です。

 これらの品種は、日本の温暖地に自生するシマサルナシとキウイフルーツの種間交雑により育成したもので、糖度が13%程度の一般のキウイフルーツに比べ、17~18と高く、酸味とのバランスも絶妙です。耐暑性や耐風性,耐病性などにも優れています。2014年1月から「さぬきキウイっこ®」として,東京・大阪の主要百貨店や県内フルーツショップ等で、販売を開始しました。

Kagawa University, Faculty of Agriculture, and Kagawa Agricultural Experimental Station started a joint breeding program in 2006. After 8 years of Kiwifruit breeding with wild variety “Shima Sarunashi” originated in Japan, the breeding program brought 5 cultivars with superior characters which are easy to grow and their fruits are a half size compering with those of regular Kiwifruit cultivars and have high sugar content with 17-18%. These cultivars were named as “Sanuki Kiwicco®” as the brand name and commercialized on January 2014 mainly in fruit shops carrying high grade fruits in major department stores in Tokyo, Osaka, and Kagawa prefecture.high grade fruits in major department stores in Tokyo, Osaka, and Kagawa prefecture.

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