小形で美味しいキウイフルーツ「さぬきキウイっこ®」の育成と普及 Breeding and popularization of Sanuki Kiwicco®, a small and tasty kiwifruit

 香川大学農学部(果樹園芸学研究室)と香川県農業試験場(府中果樹研究所)が、2006年より共同開発に取組み、国内の温暖な沿岸地に自生するシマサルナシと食味の良いチネンシス種キウイフルーツを掛け合わせ、数百の実生から優良個体を選抜し、2014年に「香川UP-キ1号~5号」として5品種を種苗登録しました。さらに、これら5品種の総称として、「さぬきキウイっこ®」を商標登録しました。
 「さぬきキウイっこ®」は、通常のキウイフルーツの半分程度の大きさですが、糖度は17~18%と高く、酸味とのバランスが良く、食味が極めて優れています。追熟した果実は、手で割り簡便に食べることができます。「さぬきキウイっこ®」は、母親のシマサルナシの耐暑性や、強毒性かいよう病への耐性を受け継いでいます。また、単位面積当たりの収量は、通常のキウイフルーツに引けをとりません。
 現在、生産許諾は県内に限られていますが、栽培面積は年々増加しています。販売は、県内外の大手スーパー、フルーツ専門店はもとより、ネットでの直販も広く行われています。

Since 2006, the Kagawa University Faculty of Agriculture (Fruit Crop Science Laboratory) and the Kagawa Prefectural Agricultural Experiment Station (Fuchu Fruit Research Institute) have worked together on the breeding of these varieties, crossing Shimasarunashi,which grows wild in warm coastal areas in Japan with the tasty yellow flesh kiwifruit. After the selection for several years,five varieties as “Kagawa UP-Ki No.1 to No.5″ were registered in 2014.”Sanuki Kiwicco” is the resistered trade mark as a collective name for these five varieties.

Sanuki Kiwicco®” is about half the size of a regular kiwifruit, but has a high sugar content of 17-18% and a good balance between sweetness and sourness.The ripe fruit can be easily broken open by hand and eaten. Sanuki Kiwikko®” has inherited its mother’s heat tolerance and resistance to the highly toxic bacterial disease Psa3. The yield per unit area is comparable to that of regular kiwifruit.
Currently, production is limited within the prefecture, but the cultivation area is increasing year by year. “Sanuki Kiwicco®” is widely sold at major supermarkets and fruit specialty stores in and outside of the prefecture, as well as directly on the Internet.

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