松尾 達博

領 域 名  食品科学

教員氏名   松 尾 達 博

研究分野 食品栄養学

研究キーワード:糖質代謝,脂質代謝,栄養素組成,希少糖

最近の研究課題

1.希少糖D-プシコースおよび希少糖含有異性化糖の機能性に関する研究

 希少糖とは自然界に僅かにしか存在しない単糖である。その内、D-プシコースはD-フルクトースの異性体であり、砂糖に似た爽やかな甘味を持つことから、D-プシコースおよび希少糖を含有する異性化糖が新たな甘味料として有効であるか否かを検討している。これまでに動物実験において、D-プシコースおよび希少糖含有異性化糖が体脂肪、特に腹腔内脂肪組織重量を軽減すること、肝臓での脂肪合成を促進しないこと、生物学的な有効エネルギーがほぼゼロであることなどを明らかにしてきた。また、D-プシコースの血糖値上昇抑制作用を明らかにした。これらのことから、D-プシコースが優れた機能特性を有する低エネルギー甘味料であることが明らかになり、食品素材として利用されるに至った。今後、希少糖の機能性に関するメカニズム解明、 D-プシコース以外の希少糖の機能性などを研究していく。

2.糖質制限食(超低糖質食)の有効性に関する研究

 近年、糖尿病の食事療法として糖質制限食が各種媒体を通じて非常に話題になっており、すでに一部病院などで採用されている。糖質制限食は糖尿病患者の高血糖状態を短期間で劇的に改善することが報告されているが、長期(数年~一生涯)にわたる効果と安全性について疑問視されている。また、実験動物を用いた糖質制限食の長期摂取による効果については、ほとんど報告されていない。これまでに、遺伝性2型糖尿病モデルラットであるGoto-Kakizaki (GK) ラットを用いて病態と寿命をモニタリングしたが、寿命延長効果は確認出来なかった。今後は健常ラットを用いて同様に検討していく。

3.食品の機能性成分に関する研究

 抗肥満・抗糖尿病作用を有する食品素材や機能性成分について研究している。①発酵玄米抽出物、②大豆胚芽タンパク質、③卵白タンパク質および卵白分解物、④鰹節タンパク質、⑤ズイナ乾燥粉末、⑥その他。

代表的な研究業績

  • Ochiai M, et al. (2017) Comparison of anti-obesity effect between two types of syrup containing rare sugars in Wistar rats. J Nutr Sci Vitaminol 63: 207-212.
  • Ochiai M, et al. (2017) Egg white hydrolysate can be a low-allergenic food material to suppress ectopic fat accumulation in rats fed an equicaloric diet. J Nutr Sci Vitaminol 63: 111-119.
  • Hjossain A, et al. (2015) Rare sugar D-allulose: Potential role and therapeutic monitoring in maintaining obesity and type 2 diabetes mellitus. Pharmacl Ther 155: 49-59.
  • Ochiai M, et al. (2015) Dietary protein derived dried bonito fish improves type-2 diabetes mellitus-induced bone frailty in Goto-Kakizaki rats. J Food Sci 80: H848-H856.
  • Yamada T, et al. (2014) Dietary D-sorbose decreases serum insulin levels in growing Sprague-Dawley rats. J Nutr Sci Vitaminol 60: 297-299.

Research Area: Food Science     
Research Specialization: Food Nutrition  
Name:  MATSUO Tatsuhiro

Keywords:carbohydrate and fat metabolism, nutrient, rare sugar

1.Study of functions of rare sugar D-allulose and rare sugar syrup

Recent Research

  d-Allulose (d-psicose), a C-3 epimer of d-fructose, is a rare sugar present in small quantities in nature. We have since demonstrated that d-allulose is a sweet carbohydrate that provides no energy and that it causes little toxic effect in rats. In addition, we suggested that d-allulose controls postprandial hyperglycemia in normal and diabetic animals. Thus, d-allulose may be useful in preventing obesity and diabetes in patients. On the other hand, rare sugar syrup (RSS) containing about 6% d-allulose has been sold as a less expensive sweetener in markets. We also showed that RSS reduced abdominal fat accumulation compared to high-fructose corn syrup.  We will study mechanisms about the functionality of d-allulose and other rare sugars except d-allulose in future.

2.Effects of very low carbohydrate diet on body fat and metabolism 

 Recently, a very low carbohydrate diet (VLCD) become the topic through media as a diet cure of diabetes and have been already adopted at some hospitals. It is reported that the VLCD improves a hyperglycemia of the diabetic dramatically in a short term, but is doubted about effects and safety for long-term (several years – life). In addition, it is hardly reported the effect by the long-term intake of the VLCD using the laboratory animals. We have monitored the condition of rats and lifespan using the Goto-Kakizaki (GK) rats that were hereditary type-2 diabetes model rats, but were not able to confirm the life extension effect. We will examine the effects of VLCD using normal Wistar rats equally in future.

3. Study of functional food ingredients

  Anti-obesity and anti-diabetes effects of functional food ingredients were studied as follows: (1) fermented brown rice, (2) soy germ protein, (3) egg white and egg white hydrolysate, (4) bonito fish protein, (5) dried Itea plant powder, (6) others.

Publications

  • Ochiai M, et al. (2017) Comparison of anti-obesity effect between two types of syrup containing rare sugars in Wistar rats.J Nutr Sci Vitaminol 63: 207-212.
  • Ochiai M, et al. (2017) Egg white hydrolysate can be a low-allergenic food material to suppress ectopic fat accumulation in rats fed an equicaloric diet. J Nutr Sci Vitaminol 63: 111-119.
  • Hjossain A, et al. (2015) Rare sugar D-allulose: Potential role and therapeutic monitoring in maintaining obesity and type 2 diabetes mellitus. Pharmacl Ther 155: 49-59.
  • Ochiai M, et al. (2015) Dietary protein derived dried bonito fish improves type-2 diabetes mellitus-induced bone frailty in Goto-Kakizaki rats. J Food Sci 80, H848-H856.
  • Yamada T, et al. (2014) Dietary D-sorbose decreases serum insulin levels in growing Sprague-Dawley rats. J Nutr Sci Vitaminol 60: 297-299.

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