森本 兼司

領 域 名  食品科学 

教員氏名    森 本 兼 司

研究分野 酵素利用学

研究キーワード:希少糖,微生物酵素,酵素利用、希少糖の分離技術 

最近の研究課題

1.希少糖を生産する新しい酵素の検索 

 希少糖生産は,右図のイズモリングに示したようにさまざまな酵素を利用している.これらの酵素はすべて微生物由来の酵素であり,スクリーニングによって獲得してきた.現在、保有している酵素よりもさらに効率的な酵素や右図以外の酵素で希少糖を生産できる酵素を獲得するべく研究を進めている.    

2.希少糖を分離する新しい技術の開発

 上記手法で生産した希少糖には原料の単糖も含まれており,生産物のみを分離する必要がある.ボロン酸が単糖分子内のシス-ジオール構造と親和性があり,その親和力は糖の種類により異なる性質を利用して緩衝液環境下での希少糖の新しい分離方法を開発している.これにより分離のコストダウンを目指している.

3.アルドール反応による希少糖の生産

 2種類の三炭糖とアルカリ性触媒を用いて六炭糖の化学的な合成について研究を展開している.この技術を応用して,さまざまな希少糖の一括同時合成技術の開発を進めている.

 

代表的な研究業績

  • Morimoto, K., Terami, Y., Maeda, Y., Yoshihara, A., Takata, G., Izumori, K.: Cloning and characterization of the L-ribose isomerase gene from Cellulomonas parahominis MB426. Journal of Bioscience and Bioengineering, 115(4), 377-381, 2013.
  • Shompoosang, S., Yoshihara, A., Uechi, K., Asada, Y., Morimoto, K.: Enzymatic production of three 6-deoxy-aldohexoses from L-rhamnose. Bioscience Biotechnology, and Biochemistry, 78(2), 317-325, 2014.
  • Morimoto, K., Yoshihara, A., Furumoto, T., Takata, G.: Production and application of a rare disaccharide using sucrose phosphorylase from Leuconostoc mesenteroides. Journal of Bioscience and Bioengineering, 119(6), 652-656, 2015.
  • Shompoosang, S., Yoshihara, A., Uechi, K., Asada, Y., Morimoto, K.: Novel process for producing 6-deoxy monosaccharides from L-fucose by coupling and sequential enzymatic method. Journal of Bioscience and Bioengineering, 121(1), 1-6, 2016.

Research Area: Food Science 

Research Specialization: Applied Enzymology 

Name: MORIMOTO, Kenji 

Keywords: Rare sugar, enzyme , separation of rare sugar

Recent Research

1. Screening novel enzyme for rare sugar-producing enzyme

Many enzyme are utilized for rare sugar production as right figure, Izumoring. Each enzyme is derived from microbe and screened from soil. We aim to obtain novel enzymes and more efficient enzyme than existing enzymes.

2. Separation of rare sugar by boronic acid

We are developing novel separation system with boronic acid. Boronic acid has strong affinity with cis-diol structure in sugar molecule under the alkaline pH. This affinity strength is depend on a number of cis-diol structure and its location in molecule, resulting that retention time of rare sugars are different.

3. Hexose synthesis by aldol reaction

Some hexoses can be synthesized from two kinds of trioses by aldol reaction. We study production of novel rare sugars using this reaction.

Publications

  • Morimoto, K., Terami, Y., Maeda, Y., Yoshihara, A., Takata, G., Izumori, K.: Cloning and characterization of the L-ribose isomerase gene from Cellulomonas parahominis MB426. Journal of Bioscience and Bioengineering, 115(4), 377-381, 2013.
  • Shompoosang, S., Yoshihara, A., Uechi, K., Asada, Y., Morimoto, K.: Enzymatic production of three 6-deoxy-aldohexoses from L-rhamnose. Bioscience Biotechnology, and Biochemistry, 78(2), 317-325, 2014.
  • Morimoto, K., Yoshihara, A., Furumoto, T., Takata, G.: Production and application of a rare disaccharide using sucrose phosphorylase from Leuconostoc mesenteroides. Journal of Bioscience and Bioengineering, 119(6), 652-656, 2015.
  • Shompoosang, S., Yoshihara, A., Uechi, K., Asada, Y., Morimoto, K.: Novel process for producing 6-deoxy monosaccharides from L-fucose by coupling and sequential enzymatic method. Journal of Bioscience and Bioengineering, 121(1), 1-6, 2016.

SDGs

飢餓をゼロにすべての人に健康と福祉をつくる責任 つかう責任