巨峰のような栽培ブドウでは、一般に気温が25℃を超えると果皮のアントシアニン発現が阻害され「赤熟れ」と呼ばれる着色障害が発生します。亜熱帯の奄美諸島や琉球諸島に分布するリュウキュウガネブは、果皮の色が濃く高温でも着色性に優れます。このリュウキュウガネブと高級ブドウのマスカット・オブ・アレキサンドリアと交配し、高温でも着色の優れるポリフェノール含量の高いワイン用新品種「香大農R-1」を育成し、香川大学ブランド・ワインを製品化しました。
When temperature exceeds 25 degrees Celsius, the anthocyanin accumulation in rind of a fruit is inhibited in major grape cultivar such as “Kyoho”. Wild variety “Ryukyuganebu” distributes over subtropical Amami Islands and Ryukyu Islands, has a dark color of the rind of a fruit even under a high temperature. The new varieties were crossbred with this “Ryukyuganebu” and “Muscat of Alexandria”, and “Kadaino R-1” accumulating a high anthocyanin even under high temperature was selected and introduced for brewing of wine with a superior polyphenol content and manufactured as the Kagawa University brand wine.